De Socialistische Partij heeft haar ICT-nota Knooppunten en oplossingen gepubliceerd.

In paragraaf 3 pleiten Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen en fractiemedewerker Sjoerd van Dijk voor een downloadheffing in plaats van een verbod op downloaden. Zo’n verbod is in de praktijk immers niet te handhaven, stelt de SP.

Daarvoor zou de thuiskopieregeling moeten worden uitgebreid met een heffing op apparatuur als harddisk recorders, MP3- en mP4-spelers en ook op mobiele telefoons met een geïntegreerde MP3-speler.

De thuiskopieregeling is overigens een tussenoplossing, vindt de partij. Op het moment dat meer dan zeventig procent van de thuiskopieën van het internet afkomstig is met er een internetvergoeding komen.

De eerder gepubliceerde plannen van de Consumentenbond, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond en FNV Kiem zouden daarvoor kunnen worden uitgewerkt:www.sp.nl/overheid/nieuwsberichten/12514/120829-gesthuizen_presenteert_ict_nota_sp_klaar_voor_digitale_toekomst.html

De hele nota is hier te lezen:

www.sp.nl/service/rapport/120823-ict-knooppunten-oplossingen.pdf

Onze vraag is wel, of de SP nu nog meer zetels gaat verliezen in de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Een verstandig standpunt is immers al lang niet altijd meer ook een populair standpunt…

De Consumentenbond, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond en FNV Kiem riepen de regering in januari 2012 op artiesten, acteurs en consumenten centraal te stellen.

De drie bonden spraken zich uit tegen het vervangen van de thuiskopieregeling door een downloadverbod. Verder willen zij een snelle invoering van een sterk auteurscontractenrecht en handhaving van auteursrechten bij commerciële websites en niet bij consumenten:

www.entertainmentbusiness.nl/sites/default/files/brief-CB-FNV-NTB.pdf