Misschien zorgen de oudjes van Fleetwood Mac voor een nieuwe ontwikkeling in het betalen van royalties in de VS. De band sloot namelijk deze week een overeenkomst met Clear Channel Media & Entertainment, dat onder meer 850 Amerikaanse radiostations exploiteert.

Als gevolg daarvan krijgt de band royalties voor het draaien van songs van de recente ep Extended play. Dat lijkt in onze ogen nogal normaal, maar is dat niet: in de VS wordt voor het draaien van muziek op de radio niet betaald.

Clear Channel sloot wel al eerder overeenkomsten met elf onafhankelijke labels, maar is daarin een voorloper, want wetgeving om het betalen voor airplay te reguleren leed schipbreuk in 2010.

Clear Channel had bij het aangaan van die overeenkomsten ook het eigen belang op het oog, want in ruil ervoor wilde het lage tarieven voor op de digitale iHeart Radio gedraaide muziek.

Misschien fungeert Fleetwood Mac dus als breekijzer voor andere bands of zelfs voor de hele bedrijfstak. Voorlopig mogen John Fleetwood, John McVie, Lindsey Buckingham en Stevie Nicks Iving Azoff alvast bedanken. Hun manager zit immers ook in het bestuur van Clear Channel Media & Entertainment…