De fracties van de PvdA, D’66 en PVV in de Tweede Kamer willen een debat over het recent van kracht geworden downloadverbod met staatssecretaris Teeven. Dat debat moet gaan over de gevolgen van dat verbod en de manier waarop het vorm krijgt.

D’66 gelooft er niet in, dat dat verbod helpt en wil daarvoor in de plaats een discussie over manieren waarop onbetaald downloaden kan worden teruggebracht. Daarin ziet de partij meer heil voor het bereiken van het doel: de hoeveelheid onbetaald materiaal op internet omlaag brengen. Dat zou kunnen worden bereikt door het legale aanbod van muziek, films en series laagdrempeliger, hoogwaardiger en groter te maken.

Dat vinden wij al een erg naïeve oplossing voor een groot probleem, maar de PvdA is nog een graadje wezensvreemder. Die partij wil in dat debat niet alleen vragen naar de status van de thuiskopieheffing, maar makt zich ook zorgen om de internetvrijheid. Dat zou dan inhouden, dat de grote illegale aanbieders wel en de illegale downloader niet worden aangepakt. Dat is wel een heel bijzondere uitleg van dat begrip, want het sanctioneert blijkbaar nog altijd het stelen van intellectuele eigendommen van anderen, net als voor het downloadverbod van kracht werd. Daarnaast ziet de PvdA ook veel in een groter legaal aanbod.

Wij snappen weinig van de opstelling van deze twee partijen en wachten het debat vol verbazing af….