Neil Young heeft zich verbonden aan een nieuwe campagne van Rainforest Connection.

De twee willen oude mobiele telefoons voorzien van zonnecellen en die mobieltjes vervolgens laten bevestigen in bomen in regenwouden.

Als zo’n telefoon vervolgens het geluid van kettingzagen, dieren in nood of schoten hoort, belt het automatisch met de lokale autoriteiten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld satellieten zijn ze op die manier de gebeurtenis voor in plaats van enige tijd achteraf vast te stellen dat iets heeft plaatsgevonden.

Zo hopen Young en Rainforest Connection vooral illegale houtkap voor te kunnen zijn. Bovendien kunnen ze de gegevens openbaar maken, waardoor er een grotere preventieve werking van uitgaat dan van tot nu toe gebruikte middelen. Die identificeren de daders namelijk niet.

Young heeft inmiddels ook een brief gestuurd naar degenen die zijn geluidssysteem Pono via Kickstarter hebben gesteund met de vraag om steun.

Rainforest Connection richt zich eerst op het gebied in Brazilië waar het volk van de Tembé woont en heeft ook concrete plannen voor de regenwouden van Indonesië:https://www.youtube.com/watch?v=tiTP5QLYYcA