Richard is vooral bekend als een van de twee gitaristen en songschrijvers van de Shiner Twins, misschien wel de beste rootsband van Nederland.

Sinds de release van Four souls, one heart in mei 2011 lijken de Shiner Twins echter op een zeer langdurige vakantie te zijn, al sprak de website van de band eerder dit jaar wel van opnamen voor een nieuw album.

Van Bergen, Jody van Ooijen en Roelof Klijn traden op met onder anderen Qeaux Qeaux Joans en Van Bergens solo-project Rootbag, een trio dat hij ooit begon met drummer JJ Goossens en de alweer in 2011 zo onverwacht overleden Shiner Twins-bassist Dick Wagensveld.

Half augustus was er al de aankondiging dat van Rootbag een cd zou uitkomen. Inmiddels is de cd-presentatie aangekondigd voor 25 oktober a.s. om 21.00 uur in DB’s in Utrecht, Rondom 90, 3534 BE Utrecht.

Tegelijkertijd heeft Jac Hustinx, Shiner Twins’ andere gitarist en songschrijver, in Austin songs geschreven en opgenomen voor wat zijn eerste solo-cd moet worden.

Dat deed hij onder anderen met Harry Bodine, Subdudes John Magnie en Steve Amadée en zanger Malford Milligan. Dat is de man die Hustinx samen met Van Bergen, Wagensveld en drummer Nicky Hustinx ooit begeleidde tijdens een Nederlandse tournee en op diens album Sweet cherry soul (2002).

Dat was ooit het begin van de Shiner Twins en of deze soloactiviteiten van die band het einde is, moet de toekomst maar leren….

Van Bergen zette een filmpje met fragmenten van Rootbag op YouTube:https://www.youtube.com/watch?v=iM0wNqYesLQ

en heeft ook een facebookpagina:

www.facebook.com/rootbag