De aanklacht tegen Led Zeppelin voor het vermeend stelen van de riff waarop Stairway to heaven is gebaseerd, eind mei ingediend bij een rechtbank in Pennsylvania, is door de rechter toegelaten.

Led Zeppelin had geëist dat de aanklacht niet ontvankelijk werd verklaard, omdat de leden van de groep in het Verenigd Koninkrijk wonen, geen eigendommen bezitten in Pennsylvania en ook geen contacten met die staat hebben.

De advocaat van de erven van Spirit’s guitarist Randy California had vervolgens in een toelichting omstandig verklaard dat Led Zeppelin wel degelijk banden had met de Amerikaanse staat: in Pennsylvania ‘worden de albums van de band worden verkocht, zowel fysiek als digitaal, wordt de muziek van de groep op radio en tv wordt gedraaid, wordt ervoor geadverteerd, worden concerten gegeven, wordt de muziek gebruikt in advertenties van anderen en worden zowel individuele burgers als bedrijven tot doelgroep gemaakt om te profiteren van de exploitatie van Stairway to heaven.’

De rechter heeft die toelichting geaccepteerd en daarmee de eis van Led Zeppelin afgewezen. Wel bestaat de mogelijkheid voor Led Zeppelin tegen deze beslissing in verweer te gaan. Wordt vervolgd dus….

Eerdere berichten over Led Zeppelin en over Stairway to heaven vind je in de categorieën Nieuws en Dossier Crisis in de platendossier.