In Praag is een beschilderde muur ter nagedachtenis aan John Lennon overgeschilderd. Er is alleen nog een klein stukje over me daarop een van de van Lennon bekende slogans: War is over!

De muur ontstond na Lennon’s dood als symbool van het verzet tegen het communistische regime van het toenmalige Tsjecho-Slowakije, waar jongeren bijeenkwamen.

De muur werd na de val van die andere Muur een toeristische attractie en recent werden er slogan op geschilderd ter ondersteuning van de protesten voor democratie in Hong Kong, terwijl in Hong Kong zelf ook een Lennon-muur ontstond.

Een studentengroep claimt de verantwoordelijkheid voor het overschilderen van de muur in Praag, want het is inmiddels 25 jaar geleden dat de Fluwelen Revolutie plaatsvond in Tsjecho-Slowakije en er zou ruimte moeten komen ‘voor boodschappen van de huidige generatie’.

De eigenaar van de muur overweegt juridische stappen tegen de studentengroep.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de muur werd overgeschilderd, want de communistische autoriteiten deden  dat diverse malen om de door hen veroordeelde bewondering voor westerse muziek te stoppen en ook in het jaar 2000 werd de muur al eens geschilderd, maar toen groen.