Tony Barrow, vanaf 1963 tot eind 1967 de persman van de Beatles, is overleden. Hij was tachtig jaar oud.

Dat is misschien niet meer dan een voetnoot in de popgeschiedenis, maar Barrow muntte wel de term ‘the Fab Four’, een tijdlang bijna een synoniem voor de groepsnaam.

Ook zorgde Barrow ervoor, dat manager Brian Epstein gehoor vond bij zijn verzoek om een auditie voor de Beatles bij label Decca, waar Barrow toen werkte.

Daar kreeg de groep vervolgens geen contract, doordat iemand daar van mening was dat gitaarbands hun beste tijd hadden gehad. Toen EMI wél toephapte, nam Epstein Basrrow in dienst voor alle artiesten die hij ondercontract had.

Barrow schreef onder meer de lines notes voor de lp’s van de band en was redacteur van het stripboek bij de Magical Mystery Tour.

Toen de Beatles Apple opzetten, strartte Bárrow zijn eigen bedrijf. Tony Barrow International werkte voor uiteenlopende acts als The Kinks, the Bay City Rollers, David Cassidy en Beatles-epigonen The Monkees. Ook publiceerde hij in 2006 zijn memoires: John, Paul, George, Ringo & Me.

Paul McCartney was ook deze keer de gentleman die hij eigenlijk altijd is. Hij tweette: ‘Tony Barrow was a lovely guy who helped us in the early years of The Beatles. He was super professional but always ready for a laugh. He will be missed but remembered by many of us.’