Toetsenist-zanger Gregg Allman is zaterdag 27 mei overleden in zijn huis in Savannah, Georgia, 69 jaar oud.

Ne als zijn al in 1971 bij een motorongeluk overleden broer Duane is Gregg beroemd als een van de oprichters van de Allmans Brothers Band, een van de bekendste southern rock-groepen uit de jaren zeventig.

De Allman Brothers Band scoorden na de dood van Duane enkele radiohits, zoals met Ramblin’ man en het instrumentale Jessica, een nummer dat ook werd gebruikt als intro bij het dwarse autoprogramma Top Gear van de BBC. Beide songs kwamen van het album Brothers and sisters.

Dat en Live at the Fillmore East zijn ongetwijfeld de beroemdste albums van de groep, die later werd omgedoopt tot de Gregg Allman Band.

Die bestond in wisselende samenstellingen tot 2014, al was Gregg Allman al sinds 2004 ziek. Zijn als gevolg van een even uitbundig als uit de hand gelopen rockleven opgelopen hepatitis C leidde onder meer tot een levertransplantatie in 2010.

De laatste jaren kwam Gregg Allman regelmatig in de pers met zijn autobiografie My cross to bear en vooral met de complicaties rond de verfilming ervan onder de naam Midnight rider, inclusief een dodelijk ongeluk tijdens de opnamen, zijn poging die verfilming daarna via een proces te stoppen en processen die de nabestaanden van het slachtoffer vervolgens tegen hem aanspanden.

 

In september zal postuum nog Southern blood verschijnen, een album geproduceerd door Don Was.