Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

De Rode Draad van Kippenvel 513 van 5 september: Steely Dan’s Walter Becker

september 3rd, 2017 at 22:52

Van sommige nieuws wil je niet dat het waar is. Het telefoontje van mijn zoon vervulde mij dan ook met ongeloof: teletekst meldde de dood van Walter Becker op zondagnamiddag 3 september.

Het stond er overigens echt, op pagina 126, en ook de website van Rolling Stone meldde het, compleet met een even korte als liefdevolle boodschap van Becker’s partner in crime Donald Fagen:

http://www.rollingstone.com/music/news/read-donald-fagens-tribute-to-steely-dans-walter-becker-w500968

Het was dus echt waar, al blijven de omstandigheden van het overlijden van de ene oprichter van Steely Dan in nevelen gehuld: hij bleek al niet meer te hebben meegspeeld tijdens de laatste optredens van de zomertoernee die Steely Dan maakte door de VS vanwege een operatie waarvan hij naar verwachting volledig zou herstellen. Nou, niet dus…

Op het internet is de ene necrologie nog vollediger dan de andere, al maakte het NOS-journaal van zondagavond acht uur zich er wel erg makkelijk van af met een fragment van een live-optreden uit de jaren zeventig waarin Becker slechts vaag op de achtergrond te zien was en Donald Fagen ‘de zanger van de band’ werd genoemd.

Wij herdenken Becker op dinsdagavond liever een uur lang met nummers van Steely Dan, waarbij we niet streven naar volledigheid, maar wel van elk album een song draaien waarin hij ook daadwerkelijk meespeelde.

Dat valt nog niet mee, want ten tijde van Aja, een van de hoogtepunten uit het werk van de de Janssen en Janssens van de popmuziek, en opvolger Gaucho voelde de gitarist en bassist die Becker ook was, zich minderwaardig aan de vele sessiekrachten die hij en Fagen inhuurden en was hij als gevolg daarvan in veel van de complexe songs op die albums helemaal niet te horen, hoewel hij ze wel samen met Fagen had geschreven…..

Comments zijn gesloten.