Het Glastonbury-festival doet vanaf 2019 alle plastic flesjes in de ban, als het van 26 tot en 30 juni wordt gehouden.

Er worden elk jaar namelijk meer dan een miljoen van die plastic wegwerpflesjes gebruikt door de 200.000 bezoekers, terwijl er verleden jaar 1300 vrijwilligers hebben geholpen ervoor te zorgen dat meer dan de helft van het afval kon worden gerecycled.

Om een andere manier van water drinken populair te maken worden er flessen van roestvrij staal verkocht voor tien pond (elf euro). Die kunnen bij vierhonderd kranen worden gevuld.

Waarom Galstonbury de plasticoverlast niet al dit jaar terugdringt? Dit jaar vindt het festival niet plaats: elke zesde jaar wordt een ‘rustjaar’ gehouden om ervoor te zorgen dat de landbouwgrond kan herstellen waarop het festival gehouden wordt en het gelijknamige dorp ook.

Intussen is het traditional speculeren over de acts voor volgend jaar alweer begonnen, opgestookt door oprichter Michael Eavis. Die zei bij de uitreiking voor de Best Festival Award dat er volgend jaar een paar acts zouden zijn die nog nooit eerder op het festival hebben gestaan.Hoewel hoij daarbij uiteraaard geen enkele naam noemde, zingen die van Led Zeppelin en Fleetwood Mac intussen alweer rond, net als die van Kendrick Lamar……