Dat Mavis Staples een grote Europese tournee doet, is een tamelijke zeldzaamheid.

Toch treedt ze van 29 juni tot en met 19 juli elf keer op in  vijf Europese landen: Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland en Nederland.

Staples zingt op 4 juli namelijk in de Rotterdamse Schouwburg  en op 5 juli in het openluchttheater Caprera in Bloemendaal.

Dat is een mooie kans om haar nog een live te zien, want zo vaak komt ze nu ook weer niet deze kant op.

Bovendien is ze sinds het door Ry Cooder ‘We’ll never turn back’ weer helemaal terug in de belangstelling, net als met opvolgers ‘You are not alone’, ‘Live; hope at the Hideout’, ‘One true vine’, ‘Livin’ on a high note’ en haar recente ‘If all I was was black’.

Van die zes vinden we die door Cooder geproduceerde het beste, onmiddellijk gevolgd door het live-album waarop haar onlangs overleden zuster Yvonne nog meezingt.

Dat laat goed horen, wat een bezieling Staples op het podium nog altijd legt in haar songs, opgezweept door haar vaste band.

Van die andere vier zijn de drie die door Jeff Tweedy werden geproduceerd ongeveer gelijkwaardig, ook doordat  hij veel van de songs voor Staples schreef. Alleen het door Michael Ward geproduceerde ‘Livin’ on a high note’ leed in een aantal songs hoorbaar onder de vernieuwing die hij doorvoerde……