Het is goed dat het wordt onderzocht, maar eigenlijk wisten we het al: Spotify was in het tweede kwartaal van dit jaar Nederlands  populairste muziekstreamingdienst.

Uit onderzoek van Telecompaper is gebleken dat maar liefst 5,8 miljoen Nederlanders gebruiken om muziek te streamen. Dat aantal is het totale aantal abonnees, dus van de gratis én de betaalde versie.

De andere muziekstreamers kunnen aan dat aantal niet tippen, want ze komen er niet eens van in de buurt: Apple Music is nummer twee met 1,1 miljoen gebruikers en Deezer heeft ongeveer 900.000 Nederlandse gebruikers.

Opvallend is dan weer wel, dat het aantal betaalde abonnementen op Spotify in Nederland veel hoger is dan in de rest van de wereld: Nederland is afgetekend marktleider met 53 procent. In de rest van de wereld is dat namelijk gemiddeld ongeveer 33 procent.

In Nederland doet Deezer daar niet veel voor onder met vijftig procent, maar Apple staat op achterstand met een relatief schamele 24 procent.

Het hoge aantal betaalde abonnementen is niet altijd het gevolg van een bewuste individuele keuze van de consument, maar van de overeenkomsten die providers sloten met muziekstreamers: KPN  koos voor Spotify, Vodafone voor Napster en T-Mobile voor Deezer.

Daarmee komt het aantal gebruikers van Apple in een positiever daglicht te staan, want die muziekstreamer heeft tot nu toe geen enkel contract met een provider:

www.telecompaper.com/nieuws/nederland-is-een-goede-markt-voor-streaming-muziekdiensten–1253663

Eerdere berichten over Spotify, Deezer en al die andere muziekstreamers vind je in de categorie ‘Dossier Crisis in de platenindustrie’