Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Ticketmaster onder een hoedje met doorverkopers?

september 21st, 2018 at 7:55

Vorige maand zette Ticketmaster na aanzwellende kritiek een stap door wederverkopers Seatwave en Get me in uit de lucht te halen. Vervelend detail was, dat zo bleek dat de sites in feite dochters waren van het officiële verkoopkanaal voor concertkaartjes…..

Nu stelt de Canadese omroep CBC na undercoveronderzoek dat het Amerikaanse bedrijf doorverkopers werft die en masse concertkaartjes opkopen en die via de site zelf doorverkopen.

Ook laat het bedrijf het oogluikend toe dat die handelaren zich niet aan de regels houden, zo bleek journalisten van de Canadese omroep in juli tijdens Ticket Summit 2018,  een beurs voor tickethandelaars in Las Vegas.

Zo zou het bedrijf geen maatregelen nemen tegen handelaren die bots gebruiken, computerprogramma’s die automatisch en in grote hoeveelheden tickets opkopen. Verder wordt het gebruik van valse identiteiten door de vingers gezien. Sommige handelaren werken met honderden accounts.

Ticketmaster zou voordeel hebben bij deze praktijken, want het bedrijf ontvangt servicetoeslagen bij elke transactie.

Op een besloten bijeenkomst tijdens de beurs presenteerde het bedrijf bovendien een computerprogramma voor professionele doorverkopers: TradeDesk is ontwikkeld om grote hoeveelheden tickets te kopen en verkopen, waarbij de prijzen kunnen worden aangepast als er veel vraag is naar de kaartjes.

Ticketmaster noemde TradeDesk ‘het krachtigste programma voor ticketverkoop ooit’ en zou er miljoenen ontwikkelgeld aan hebben uitgegeven, maar geeft geen grote ruchtbaarheid aan het programma, want handelaren moeten speciale inloggegevens hebben om er toegang toe te krijgen.

Tijdens die demonstratie van TradeDesk zou een medewerker van Ticketmaster hebben gezegd dat in Noord-Amerika honderd professionele opkopers werken. Ieder van hen verkoopt per jaar duizenden tot miljoenen kaartjes. Een van die handelaren zou tot vijf miljoen kaartjes per dag opkopen…..

In een reactie aan CBC ontkent het Amerikaanse bedrijf  het werven van professionele opkopers en de introductie van het computerprogramma TradeDesk niet: het gaat er helemaal niet op in.

Wel zei een zegsman dat Ticketmaster niet de eigenaar is van de via hun site verkochte kaartjes en ook de prijs van de verkochte kaartjes niet bepaalt. Die wordt volgens het bedrijf bepaald door de verkoper.

Ook bepaalt het bedrijf niet wanneer kaartjes beschikbaar komen, noch hoe die worden toegewezen aan kopers. Die beslissingen bepaalt de klant en dat is de locatie waar het concert plaatsvindt.

Daaraan voegde hij toe dat zolang er geen evenwicht is tussen vraag en aanbod er onvermijdelijk een markt van wederverkopers zal zijn.

Eerdere berichten over de handel en wandel van ticketdoorverkopers vind je in de categorie Dossier doorverkopen tickets.

Comments zijn gesloten.