De Eagles-klassieker Hotel California staat dit jaar op nummer 1 van Radio 2’s Top 2000.

Het nummer heeft Queen’s Bohemian Rhapsody verdrongen naar nummer twee. Die melodramatische miniopera stond helaas elk jaar vastgespijkerd op nummer 1, behalve in 2005. Toen stond Boudewijn de Groots Avond onverwacht op de eerste plaats.

In totaal stemden bijna twee miljoen mensen op nummers uit de Top 2000.

Welke andere 1997 songs die list hebben gehaald, blijft nog even raden, hoewel…… Er zijn helaas veel jaarlijks terugkerende gasten bij.

De totale lijst wordt op maandag 20 december bekendgemaakt op Radio 2 van 14:00 tot 16:00 door Frits Spits in een speciale aflevering van Tijd voor Twee.

Kippenvel heeft aan veel van die songs vanzelfsprekend ook goede herinneringen, maar vindt de keuze toch ook vaak hemeltergend voorspelbaar en razend makend gemakzuchtig: niet alleen een op zich muzikaal én tekstueel op zich uitstekend nummer als Hotel California wordt stukken beter als je het een tijdlang níet hoort.

In feite is de Top 2000 dan ook één lange aflevering van Arbeidsvitaminen, waarbij de luisteraars de muziek meer schijnen te gebruiken om hun geheugen in werking te stellen en zich zo het mythische tijdperk te herinneren waarin zij met terugwerkende kracht nog de jeunesse dorée konden wanen, dan dat zij de muziek zelf nu vandaag de dag ook nog zo geweldig vinden.

Dat is overigens een belangrijke functie van muziek, ook bij Kippenvel, maar wij proberen wekelijks te bewijzend at je dergelijke gevoelens ook kunt opwekken met recente of splinternieuwe muziek, hoe paradoxaal dat ook misschien lijkt.

Op elke dinsdagavond tussen 21:00 en 23:00 hopen wij daarvan het bewijs te leveren.

Ook Moedertjelief! in de categorie Columns gaat over het vormen van eigen muzikale herinneringen door de jeugd van tegenwoordig én een manier waarop de jeugd van vroeger daar ook vandaag nog (weer) mee kan beginnen.