Ge(s)laagd.

De elf nummers op deze cd komen als een volkomen verrassing, want de vier Utrechtenaren waren tot nu toe alleen plaatselijk bekend. In 2005 verscheen al wel het negen nummers tellende Vernon Songs, maar dat was muziek bij het toneelstuk van Huis Aan De Amstel.
Voor deze op zichzelf staande cd schreef Helge Slikker (zang/piano/gitaar) alle teksten, terwijl Niels de Rooij (bas, gitaar/toetsen), Oscar Buma (gitaar/banjo) en Frank Gorter (drums/percussie) allen meeschreven aan de muziek.
Opener The Thought We Had plaatst de band stevig in de sfeervolle Americana. Die met akoestische gitaar, schuifelende drums en verwaaide piano ingezette ballad ademt spijt, ook door de weemoedige fluisterzang, maar de tekst maakt duidelijk dat de band niet aan toegeven denkt. De volgende songs grossieren in even logische als onontkoombare melodieën: variërend van statige swing (I Wanna Know) tot dwarse pop (Lost) en van een schrijnend melancholieke ballad (Everything Open) tot het door vaudeville beïnvloede Tonight. Hoewel de meeste songs rootsy zijn, kruist Storybox zo soms de lijn van de arty pop, ook in Slikkers teksten over leven en liefde, die melancholie en ironie afwisselen.
Met producer Jelle Kuiper had de band in alle nummers oor voor detail: een dwarse gitaar, een unisono krakende tweede stem en effectieve tegenmelodietjes zorgen voor een gelaagd en vooral eigen geluid. In het instrumentale slot Vernon bepaalt Calexico’s trompettist Jacob Valenzuela samen met Slikkers piano de sfeer, iets wat de Amerikaanse invloeden nogmaals benadrukt.

***1/2

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 46,  januari-februari 2007/no. 1