Misschien is zanger en co-componist Victor Willis van the Village People een belangrijke stap dichter bij het terugkrijgen van de rechten op zijn (co)composities.

De eigenaren van de songs probeerden Willis tegen te houden door zijn eis niet onontvankelijk te laten verklaren: hij zou zijn ingehuurd voor een te leveren product en dus slechts eenmalig betaald te hebben hoeven worden.

Nu hebben ze dat argument laten vallen, al is te niet het enige argument dat ze gebruiken om zijn eis te bestrijden.

Een andere is dat composities die geschreven zijn door meerdere mensen niet door een van die auteurs kan worden opgeëist.

Daaraan kan Willis misschien moeilijker iets doen, maar de concessie hierboven is interessant: de vraag is of daarvan een precedent uitgaat, want ook artiesten als Pink Floyd en R.E. M. hebben te maken met de bepaling dat zij werden ingehuurd voor een te schrijven product.

De advocaat van Willis ziet dit is een principiële overwinning, maar de advocaat van zegt dat de stap slechts een gevolg is van de manier waarop destijds het copyright is aangevraagd. Daarin staat dat dat van inhuren geen sprake is

Dat zou betekenen dat deze concessie geen algemene geldigheid heeft….

www.hollywoodreporter.com/thr-esq/ymca-village-people-lawsuit-copyright-termination-303377

Eerdere berichten over deze juridische ontwikkeling vind je in de categorie Dossier Crisis in de platenindustrie.