De Engelse keten HMV is een van de symbolen van de kwijnende cd-industrie. Het bedrijf kwakkelt al jaren onder de teruglopende omzet en probeert al even lang de bakens te verzetten op zoek naar meer omzet, maar vooral naar betere winstcijfers.

Periodiek verschijnen persberichten waarin wordt aangekondigd dat een nieuwe weg is ingeslagen en dat vanaf dat moment alles beter zal worden, maar een tijd later blijkt uit een nieuw persbericht dat dat moment nu toch écht op uitbreken staat…

In die traditie past het nieuws dat HMV geld leent van labels en filmstudio’s, waaronder  Universal.

Dat is minstens net zo zorgwekkend nieuws als goed, want het is de omgekeerde wereld. Universal en die andere partijen hebben echter weinig of geen keus, want HMV kampt met een acuut liquiditeitstekort, wat zo veel wil zeggen dat ze hun kortlopende schulden niet kunnen betalen, hoewel ze misschien nog altijd voldoende reserves hebben.

HMV krijgt meer toegang tot de back catalogue van de diverse labels, zodat het de wat oudere cd’s makkelijker op voorraad heeft en ook mag het concern vanaf nu producten in consignatie verkopen. Dat betekent dat ze alleen hun leveranciers hoeven te betalen voor daadwerkelijk verkochte artikelen en de rest kunnen retourneren.

Het zou net zo goed het begin van de redding als het begin van het einde voor HMV kunnen zijn. Hoopgevend is dat Universal ook borg staat voor een gedeelte van de HMV’s schulden in geval van faillissement.

In totaal gaat het daarbij om een bedrag van 150 miljoen pond, zo’n 123 miljoen euro:www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/retailandconsumer/9766168/HMV-survival-boost-from-suppliers-liable-for-150m.html