Stemmig optimisme.

De zeven nummers die samen Dr.John’s zoveelste ode aan New Orleans vormen, nam hij na Katrina op in New York met zijn vaste band: drummer Herman Ernest III, bassist David Barard en gitarist John Grohl, maar zonder blazers en percussionisten. Door die kleine line-up doet de muziek soms denken aan Duke Elegant: The Doc Meets The Duke uit 2000, zijn eerbetoon aan Duke Ellington.

De cd opent met het al van de voor orkaan daterende nummer Clean Water, dat op het recente samenwerkingsverband Voice Of The Wetlands stond. Na dit thematisch verwante nummer volgt het merendeels instrumentale, vierdelige Wade: Hurricane Suite. Daarin roepen Dr.John c.s. het verloop van Katrina evocatief op, met dreigende dissonanten in het tweede en een bluesy verstilling in het derde. Het laatste deel, Aftermath, funkt onder aanvoering van Ernest dan als eerste, en kent ook een typische New Orleans-chant. Het is de ingehouden swingende opmaat tot de als apotheose werkende, tekstueel aangepaste versie van Sweet Home New Orleans.

Niet alleen daarin laat Dr. John duidelijk swingend zijn optimisme horen over de wederopbouw van zijn stad, de opbouw van deze 25 minuten durende mini-cd als geheel illustreert dat New Orleans wat hem betreft ook deze slag te boven zal komen. Dat de opbrengst ten gunste komt aan drie lokale liefdadigheidsorganisaties zal daarbij hopelijk ook helpen.

***

Geplaatst op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 41, maart-april 2006/no. 2