In het Verenigd Koninkrijk is een relletje uitgebroken door uitspraken van Alan Davey, het hoofd van Arts Council England, een belangrijk cultuurfonds.

In een interview met BBC Radio 4-programma Today zei Davey dat de dalende inkomsten van de muziekindustrie het gevolg zijn van de ‘X Factor-cultuur’.

Concreet bedoelde hij daarmee, dat platenfirma’s willen dat het talent kant en klaar wordt afgeleverd. Hij vindt dat ze niet meer bereid zijn het risico te nemen gedurende een lange periode tijd in talent te investeren.

Het Arts Council stelde inmiddels dan ook een fonds in, dat heel adequaat Momentum werd genoemd. Daaruit kunnen beginnende acts onder bepaalde voorwaarden een bedrag tussen 5000 en 15000 pond krijgen. Momentum werkt met een begroting van 500.000 pond.

Davey verklaart de vele talentenjachten op tv daarmee tot een vorm van paniekvoetbal.

Alsof dat nog niet genoeg voegde hij er nog de algemenere mededeling aan toe, dat je die ontwikkeling veel ziet bij markten die onder druk staan. In die omstandigheid concentreren platenlabels zich op wat ze denken dat het publiek wil, in plaats van de consumenten te confronteren met muziek waarvan ze niet wisten dat ze het wilden.

De reactie van de platenmaatschappijen liet niet op zich wachten: zij stellen dat de marketingbudgetten nog nooit zo hoog waren. Platenfirma’s zouden zestien procent van hun inkomsten uitgeven aan het positioneren van nieuw talent.

Per nieuwe, succesvolle artiest zouden zij een miljoen pond (zo’n 1,2 miljoen euro) uitgeven:http://www.bbc.co.uk/newsbeat/22686518