New Orleans/Texas.

Voor Katrina New Orleans trof, vluchtten velen naar Texas. De musici onder hen werden in de Texaanse muziekfamilie opgenomen. Deze cd bevat dan ook zestien nummers van veertien acts, acht uit New Orleans en zes uit Texas. Hoewel onbekend, hebben deze artiesten naast veel ervaring ook talent. Labelbaas/pianist John Autin ontdekte en produceerde nieuwe Orleanians Anders Osborne én Theresa Andersson, terwijl Rockin’ Jake al tien jaar een gevestigde naam is in de Mississippi-delta. Vele anderen combineren spelen in loondienst met eigen muziek, die voor hen hoorbaar meer is dan werk.

Vol geïnspireerd spel weerspiegelt deze tribute de veelzijdigheid van New Orleans goed. Autin koppelt in de opener stuiterende pianofunk aan zijn emotionele indrukken van de ramp en trekt je regelrecht het French Quarter in. Daarna bewijzen B & The Buzz dat jazz oude stijl daar nog altijd uitbundig leeft. Een geladen nummer in Warren Zevon’s geest volgt, maar ook swing, countryblues en hartstochtelijke gospel. Greg Finsley’s sterk aan XTC verwante To Fall In Love is onverwacht, maar er is ook zydeco, Ken Jameson’s loom funkende bolero met dito blazers en Southern blues. Bij Texaan Dennis Cavalier vervaagt de afstand tussen Dallas en New Orleans zowel in zijn stijlvaste, maar humoristische eerbetoon aan Professor Longhair als in het funkende New Orleans Rising.

Zo wordt deze cd een absolute aanrader, waarvan per exemplaar bovendien vijftien dollar wordt gedoneerd aan Tipitina’s Foundation, die muzikanten financieel ondersteunt.

***1/2

Van deze cd heb ik destijds in Nederland exemplaren verkocht uit voorraad. Daarvan heb ik nog ongeveer twintig exemplaren. Voor 15 euro stuur ik je een exemplaar.  De opbrengst minus de verzendkosten maak ik alsnog over naar Rabadash Records, het label waarop de cd uitkwam. Eigenaar John autin zal het ongetwijfeld overmaken naarTipitina’s Foundation, want hij is zelf een New Orlenian.

Interesse? Mail naar ruudheijjer@kippenvel.net voor betalingsdetails.