In de rootsradioshow ‘Kippenvel’ ontvangen samensteller/presentator Ruud Heijjer en technici Gerhard Kraaijenoord en Aart Rietveld op dinsdagavond tussen 21:00 en 23:00 met tussenpozen muzikale gasten in de studio.

Een week na Beatrice van der Poel en band was het alweer raak: op 23 februari j.l. was toetsenist/zanger Bart de Win de hele uitzending te gast en als extraatje bracht hij zijn band mee naar de radiostudio van RTV Katwijk.

De Win leeft voor de muziek. De toetsenist zit minstens in zes verschillende groepen, maar is in het dagelijks leven een van de Vaste Mannen achter zanger Gerard van Maasakkers. Ook is hij nog docent jazzzang en improvisatie aan het Rotterdamse conservatorium.

Als toetsenist speelt hij al zo’n 25 jaar met artiesten als met Gé Titulaer, Josee Koning, Gert Vlok Nel en JW Roy. Bij Gerard van Maasakkers speelt hij alweer vanaf 1996.

In de vijftien eigen songs op zijn eind 2009 verschenen solodebuut The Simple Life is de zanger-toetsenist echter frontman van een band die bestaat uit de drie andere Vaste Mannen: drummer Arthur Lijten, bassist Rinus Raaijmakers en gitarist Harry Hendriks.

Met de Britse producer/blazer Gilad Atzmon en incidentele hulpkrachten als Bart-Jan Baartmans, Gerard van Maasakkers en blazers Eric Vloeimans en Hein Offermans creëren ze op die cd  moeiteloos melancholieke Americana. Die varieert van folk tot blues en van jazz tot gospel, al houden ze zich daarbij gelukkig niet aan de grenzen van die genres.

Die cd kreeg in zo ongeveer de hele binnenlandse poppers zeer positieve recensies en De Win trad dan ook een aantal malen onder eigen naam met band op. Daarnaast was hij al onder meer in Radio 2’s Tros Muziekcafé te horen. Ook voor 2010 staan weer optredens gepland.

Het is niet moeilijk te raden waarom dat is: De Win combineert in zijn songs vaak een lome swing met prachtig vloeiende melodieën én het achteloos klinkende spel van de hele band. Daarop leunt hij dan relaxt met zijn vaak lui getimede, expressieve zang. Die contrasteert vaak met de achtergrondzang van onder anderen Arianne Knegt, zijn muze in deze songs en in zijn dagelijks leven. Doordat de muzikanten steeds spelen en soleren in dienst van De Wins songs, levert dat een uiterst spannende en sfeervolle topplaat op.

Dat was dan ook de reden dat Kippenvel Live hem en zijn band graag wilde hebben voor zo’n twee uur durende special. De Win kwam met drummer Arthur Lijten, bassist Rinus Raaijmakers, gitarist Harry Hendriks en zangeres Arianne Knegt om live te spelen en te zingen, favorieten te draaien én toe te lichten.

Dat leverde altijd weer onverwachte en spannende radio op. Tot 9 maart a.s. kan de uitzending nog worden beluisterd via www.rtvkatwijk.nl of www.kippenvel.net : “Kippenvel’: live-muziek, verhalen en favoriete songs van Bart de Win en zijn band.