Evenwicht.

In de veertien songs op haar tweede reguliere Nederlandstalige cd bevestigt Beatrice van der Poel niet alleen de klasse van voorganger Langzaam Los. Met drummer Jos Kroon, bassist Thijs Vermeulen, gitarist René van Barneveld, toetsenisten Rob Stoop en Sven Figee klinkt zij nog soulvoller, ook door de grotere rol van blazers Jan Kooper, Frans Cornelissen en Joe Rivera.
Over de intelligent spelende ritmesectie heen leggen Van Barneveld, Stoop en Figee sfeervolle accenten, ondersteund door de organische samples van Dionys Breukers. Ze onderstrepen Van der Poels emoties in vooral mediumtempo songs en ballads. Haar melodieën geven haar muzikanten zo de kans soul en roots te combineren, maar laten haar zang tegelijk alle ruimte.
Van der Poel zingt de vrijwel steeds door haar alleen geschreven nummers opnieuw doorleefd, maar ook gretig en sensueel. Zij kan om de beat heen zingen, de woorden loom rekken of met toon en intonatie heel iets anders suggereren dan de woorden betekenen. Zo onderstreept zij de passie die ook haar vorige cd kenmerkten: ze bezingt begeerte en extase net zo beklemmend als woede en wanhoop of dood en drankzucht. In de twee laatste, rechtuit rockende songs komt de opgekropte emotie los, als in toegiften na een intens concert.
Ook doordat haar teksten even beeldend zijn als die op haar debuut maar overtuigender metaforen bevatten, levert Van der Poel een cd af zoals die maar zeer zelden wordt gemaakt.

****

Gepubliceerd in Heaven no. 64, januari-februari 2010/no. 1