Daniël Lohues’ achtste soloplaat lijkt ook zijn succesvolste te worden.

Het album komt deze week binnen op de GfK Dutch Album Top 100, een lijst die is bedoeld voor de muziekindustrie. Dat is wel de eerste keer dat een van Lohues platen die positie bereikt, al is sprake van een opgaande lijn: Hout moet (2011) bereikte de zesde plaats en Ericana (2013) kwam tot nummer twee.

Wij gunnen Lohues zijn succes graag, want dat is verdiend, maar raden dan ook nog maar even al zijn vorige soloalbums aan. In principe doet hij namelijk steeds op prachtige wijze hetzelfde: op laconieke, vaak lichtironische manier zijn verdriet en verlangen bezingen, dat hij even hard van zich afduwt als najaagt.

Als je D goed vindt, moet je dus ook nodig luisteren naar Ericana, Gunder, Hout moet en Allenig I tot en met IV.

Lohues kreeg voor zijn werk tenslotte niet voor niets al een Zilveren Harp, een Edison en de Annie MG Schmidt prijs. Ook werd hij werd ereburger van de gemeente Emmen, ontving hij de Dagblad van het Noorden-prijs en de Culturele Prijs van Oost Nederland.

Je kunt Lohues live aan het werk zien met bassist Guus Strijbosch en gitarist Bernard Gepken in de Nederlandse theaters tot eind juni.

Daarmee lijkt 2014 een echt Lohues-jaar te worden, want in het najaar richt de Drentse singer-songwriter ook nog een tentoonstelling in in het Drents Museum. Daar zal hij zijn favoriete kunstwerken en voorwerpen uit de collectie van het museum tentoonstellen van 16 september tot en met 9 november 2014.

Op de site van vpro’s 3voor12 is D  in zijn geheel te streamen:http://3voor12.vpro.nl/luisterpaal/albums.html