In Spanje wordt maar liefst 84% van gedownloade muziek, games, films en tv-series illegaal gedownload. Meer dan de helft van de Spaanse internetgebruikers downloadt illegaal. Van de internetgebruikers zegt 28 procent regelmatig illegaal muziek te downloaden en ruim de helft van die muziek bestaat uit recente singles en albums.

De hoeveelheid muziek die zo gratis wordt verkregen, is twee keer zo groot als het aantal films. Tussen 2001 en nu is het bedrag dat Spanjaarden aan muziek uitgeven dan ook gedaald met tachtig procent.

Dat concludeert het rapport Observatory of Privacy and Digital Content Consumer Habits for 2013. Daarin wordt de situatie in 2013 beschreven.

Het rapport stelt dat er verleden jaar maar liefst 1974 miljoen illegale downloads plaatsvonden. Dat is verwaarloosbare daling vergeleken met het aantal van 2012. Dat waren toen 2118 miljoen bestanden.

De gederfde inkomsten over 2013 bedroegen zo’n slordige zes miljoen euro.

We kunnen dus concluderen dat de in 2011 ingevoerde Sende Law niet helpt. Die wet zou het blokkeren van websites mogelijk moeten maken.

De Spaanse regering spreekt de conclusies van het rapport overigens tegen….