Stijlvast.

Oorspronkelijk planden de Subdudes deze cd direct na hun reünie-cd Miracle Mule (2004). Hun label schortte het project echter op voor een commercieel verantwoorder opvolger: Behind The Levee.

Deze veertien songs zijn weer die kenmerkende mengeling van folk, roots, gospel en blues, maar die aarzeling is voorstelbaar. Immers: de songs vormen een concept-cd, die vloek van de jaren zeventig. Hoewel het verhaal over dood, wraak en verlossing tijdloos is en dus algemene geldigheid heeft, zijn de songs meer dan goed genoeg om op zichzelf te staan.

Gitarist Tommy Malone, toetsenist John Magnie, percussionist/mandolinespeler Steve Amedee, gitarist/bassist Jimmy Messa en bassist/persussionist Tim Cook schreven namelijk opnieuw nummers met sterke melodieën en prachtige close-harmony. Hun naam nog altijd eer aandoend, spelen en zingen de vijf relatief zacht, maar ook de songs zonder splijtende gitaarsolo’s hebben voldoende klauwen om zich direct vast te zetten in je geheugen.

***

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 64, januari-februari 2010/no. 1