De diverse rechtszaken die Kim Dotcom aanspande tegen de Nieuw-Zeelandse overheid wekken soms de lachtlust al op, maar blijkbaar wilde hij ook weleens een daverende lachsalvo veroorzaken.

Dat likt de oprichter van MegaUpload nu te lukken met zijn bekendmaking dat hij een klokkenluider zoekt. Die moet informatie verstrekken over overtredingen die de Nieuw-Zeelandse of Amerikaanse overheid of de filmindustrie in Hollywood zouden hebben begaan in hun strijd om MegaUpload te kunnen verbieden in 2012.

Bijkbaar gelooft Kim Dotcom in samenzweringstheorieën, vaker een laatste toevluchtsoord voor lieden die iets onbewijsbaars willen bewijzen.

De theorie is dan, dat de Amerikaanse overheid destijds in het geweer kwam tegen MegaUpload om zich zo te verzekeren van de steun voor de herverkiezing van Barack Obama voor een tweede termijn als president in 2012.

Het bewijs voor dat feit is volgens Dotcom bijvoorbeeld dat een medewerker van vicepresident Joe Biden een hoge functie kreeg op het Amerikaanse ministerie van justitie en zich daar persoonlijk heeft beziggehouden met de neergang van MegaUpload.

De beloning voor zo’n klokkenluider is niet alleen gratis juridische bijstand, maar ook een bedrag van vijf miljoen dollar (3,7 miljoen euro).

Zelfs voor de angst van klokkenluiders om zich uit te spreken over deze illegale praktijken heeft Dotcom een oplossing: hij raadt hun aan via een computer in een internetcafé gebruik te maken van het klokkenluidersplatform van het Engelse dagblad The Guardian, want dat is afgeschermd.