Doorschijnende blues.

Op zijn eerste solo-cd legt gitarist Richard van Bergen andere accenten dan bij de Shiner Twins. In dertien met drummer JJ Goossens en bassist Dick Wagensveld opgenomen songs belijdt hij zijn bluesliefde meer dan bij de band waarvan zijn decennialange vriend Wagensveld tot zijn ontijdige dood ook de bassist was.

Toch refereert het door gospel beïnvloede When He comes direct aan Van Bergens songs voor de Shiner Twins, net als vijf andere. Ook OD on love en de reprise OD on love (Slight return) zouden door Wagensvelds prominent zoemende contrabas passen op een album van die groep.

Daar Rootbag een trio is, speelde Van Bergen de felle ritmepartijen én de geïnspireerde solo’s, verschillende gitaren en effecten gebruikend. Dat levert een gelaagd en compleet geluid op, waarin opnieuw opvalt wat een goede en emotionele gitarist hij is, of hij nu scheurt of subtiel soleert. Jimi Hendrix’ invoed is daarbij regelmatig hoorbaar..

JJ Goossens en Wagensveld bieden hem dienend en stuwend tegenspel in het natuurlijke, maar zorgvuldig geproduceerde geluid. Ze laten hem alle ruimte, maar zwepen hem tegelijk op.

Ook als zanger kan Van Bergen met de besten mee, al bleek dat ook al op de Shiner Twins-albums All in store, Southern belles en Four souls, one heart. Hij zingt smartelijk en bezeten over eenzaamheid, liefde en bedrog, maar even overtuigend over de terugkeer van Jezus.

Zo is dit aan Dick Wagensveld opgedragen album een volwaardige soloplaat, terwijl hij paradoxaal genoeg ook doet verlangen naar een vierde Shiner Twins-album.

****

www.rootbag.nl