Dit jaar zijn er in het Verenigd Koninkrijk als zo’n slordige miljoen lp’s verkocht.

De British Phonographic Industry (BPI) verwacht op grond van deze cijfers dat er aan het eind van 2014 ongeveer 1,2 miljoen stuks verkocht zullen zijn.

Het zal dan voor het eerst zijn sinds 1996 dat het aantal verkochte lp’s in het VK het miljoen overschrijdt en daarmee een omzet bereikt van twintig miljoen pond (ruim 25 miljoen euro). Dat gebeurde namelijk voor het laatst in 1996.

In 2013 werden om precies te zijn 780.674 lp’s verkocht, dus de stijging is spectaculair, maar toch bedraagt die slechts twee procent van de totale Britse muziekomzet.

De BPI zegt dat vooral groepen als Arctic Monkeys en The Killers ervoor gezorgd hebben, dat de lp weer modieus is. Ook Pink Floyd verkoopt op lp echter goed, zowel oud werk als het nieuwe The endless River. Dat recente albums is zelfs de best verkochte Britse lp sinds 1997 met 6000 verochte exemplaren in de eerste week. Dat is het hoogste aantal in een week sinds 1997 en dus is The endless river de lp met de hoogste verkoop van de 21ste eeuw…

De Official Charts Company wil volgend jaar een aparte hitlijst voor lp’s starten. Daarmee volgt de samensteller van de Britse Top 40 dan de Nederlandse Vinyl 50, die enkele weken geleden werd gelanceerd.