Weer een ‘Kippenvel – Live!’ op dinsdag 12 mei

Het is alweer een tijdje geleden dat Kippenvel Live plaatsvond in Café Boeien, maar op dinsdag 12 mei was het weer goed raak. Toen trad daar namelijk de formatie Olivier’s Army op in het café aan de A. E. Borgerstraat. Bijzonder daaraan is, dat de volledige band acte de présence gaf en dat betekende maar liefst zes muzikanten.

Olivier’s Army is inderdaad een goed bewaard geheim. De band maakte weliswaar al drie albums, A certain blue, Deal with demons en eind verleden jaar Back in command, maar de zesmansgroep laat zich zelden buiten de studio zien.
De leden ervan nemen op in Schutte’s eigen studio in Warmond en maken daar verstilde muziek met jazzy invloeden, maar ze zijn zelden op een podium te vinden.
Een enkele keer spelen zij in De Twee Spieghels in Leiden of een andere zaal, maar na het uitkomen van het opnieuw prachtige Back in command gaven zij welgeteld één concert.

Als je hun songs hoort, wordt de vraag waarom zij niet vaker live spelen alleen maar groter: hun muziek is melancholiek en verstild, maar tegelijk ook krachtig en overtuigend.

Lodewijk Schutte – drums, Dan Simon – contrabas, Martijn Vogten – toetsen/gitaar, Ruud Peper – trompet, zanger/gitarist Floris van der Klein en toetsenist/gitarist Olivier Schutte moeten overigens wel een hechte vriendenclub zijn, want ze zijn inmiddels al zeven jaar in dezelfde samenstelling bij elkaar.

Hoewel de trompet van Peper en de stem van Van der Klein bepalende rollen hebben, is de inbreng van de anderen eigenlijk net zo belangrijk, want Olivier’s Army speelt eerder minder dan meer. Juist daardoor is hun muziek sterk en indrukwekkend, al blijft die over het algemeen intiem en vaak fluisterzacht.

Recensies van de drie albums zijn te vinden op www.kippenvel.net .

Wie die beschrijving kan waarderen, kan e uitzending nog streamen via “Uitzending gemist” bovenaan deze pagina tot en met maandag 25 mei, maar ook via de website van RTV Katwijk.

Deze twee uur durende special met Olivier’s Army was bijzonder. Dat komt ook door de favorieten van de groep, onder wie Tom Waits, Ani iFRanco, Spinvis en Jim White.