Songbird pur sang.

Stéphanie Struijks debuut, Away From Here, leverde een Essent Award op, een Zilveren Harp én alle bijkomende aandacht die een toen negentienjarig fenomeen opriep.

De aan de Tilburgse rockacademie afgestudeerde singer-songwriter schreef daarna weer teksten, maar was het vanzelfsprekende gevoel kwijt. Ver weg van de hectiek nam ze daarom zang en gitaar voor deze elf songs op, opnieuw met haar producer Arno Guveau. Daarna werden ze stemmig afgemaakt door de afgepaste inzet van Nederlandse sessietoppers als Bart Brouwer – hammond, Martijn Bosman – drums, Eric Coenen – bas en Arnold van Dongen – gitaar.

Stevie Ann’s klassieke geluid voldoet zo aan alle wetten van het genre. Haar muziek is singer-songwriter, rootsy pop en country tegelijk, met midden op die weg een goed afgepaste scheut rock. Dat Coenen en Van Dongen ooit bij Ilse DeLange speelden, lijkt geen toeval.

Toch is deze sound vooral het perfecte decor voor Stevie Ann’s emotionele teksten. Ze zingt ze fel en expressief én met een nonchalant Amerikaans aandoend accent. Zo interpreteren zij en Guveau de Amerikaanse rootstraditie behalve traditioneel ook indrukwekkend.

Haar debuut werd recent een gouden plaat met 35.000 verkochte exemplaren. Die gestaag doordruppelende verkoop is een goed teken: de gelukkig nog altijd volkomen naturel overkomende Stevie Ann wint fans door haar muziek en niet vanwege een hype. Als deze tweede op dezelfde manier (terecht) platina oplevert, krijgt Struijk tijd om definitief de heel grote te worden die zij op deze cd al is.

***1/2

Gepubliceerd in Heaven no. 52, januari – februari 2008/no. 1