MIG 88551302032

feniks

Zanger-gitarist Iain Matthews was ooit lid van Fairport Convention, maar verliet die band na drie lp’s. Hij richtte Plainsong en Matthews Southern Comfort op, folk combinerend met countryrock. Ook toen hij daarna vaak onder eigen naam opnam en toch uit het zicht verdween, bleef hij de laatste groepsnaam regelmatig gebruiken.

Matthews recruteerde toetsenist Bart de Win en gitarist-producer BJ Baartmans in 2010 als groepsleden voor het album Kind of new en de twee zijn er op dit album opnieuw bij. Singer-songwriter Eric Devries is nieuw, terwijl Baartmans ook prachtig bas speelt en drummer Sjoerd van Bommel stuwt en steunt.

Matthews nam met hen vijftien songs op: een van James Taylor en een van Carole King, Plainsong’s A fool for you herschreef hij tot Bits and pieces en ook Darcy Farrow, van Matthews Southern Comfort’s Second spring, gaf hij een nieuwe, folky vorm. Daarnaast schreef hij elf nieuwe songs, solo, met zijn bandleden en soms met oude vrienden Clive Gregson en Eric Derix.

Matthews en zijn begeleiders klinken hecht: ze ondersteunen Matthews’ iets gerafelde, warme stem, maar Baartmans sologitaren voegen ook contrast en scherpte toe aan de vloeiende melodieën, net als de vaak jazzy toetsen van De Win. Ook de prachtige close harmony van De Win en Devries zorgt ervoor dat Matthews’ moeiteloze, jong klinkende zang goed uitkomt.

Songs over bitter eindigende relaties, de gedachtenpolitie, moderne leegheid, Los Angeles in 1973 en een in de vergetelheid verdwijnende artiest klinken zo even tijdloos als relevant en onderstrepen Matthews’s terugkeer.

 

****