Groots talent in grote traditie.

Zanger Malford Milligan is nog onbekend in Nederland, maar in Austin en omgeving niet meer. Hij zong koortjes voor o.m. Steve Bruton en maakte met de band Storyville twee cd’s. Hij treedt regelmatig op met Double Trouble, de ex-ritmesectie van wijlen Stevie Ray Vaughn, en  zit in the Boneshakers. Met deze cd, die hij met een Nederlandse groep opnam, is hij klaar voor wat hij zijn Europese avontuur noemt.

In een dertien nummers durende stomende mix van roots-ballads, blues en soul zet Milligan een keel op. In de door hem met gitarist Jack Hustinx geschreven opener Find Your Way Home etaleert Milligan zijn talent al, maar hij bewijst eveneens de klassiekers te kennen. Gemakkelijk maakt hij het zich niet: zo zingt hij naast nummers van o.m. Willie Dixon, Arthur Conley en Bruton ook Otis Redding’s doodgedraaide I’ve Got To Dreams To Remember. Aan deze song geeft hij moeiteloos een eigen lading, iets rauwer dan Redding.

Ook in de andere nummers jubelt, klaagt en treurt hij zowel krachtig als emotioneel. Zo bewijst hij dat hij een STEM is in de traditie van de grote soulsterren. In Shake ‘Em On Down, gecomponeerd door leadgitarist Richard van Bergen (ex-J.W.Roy’s One Night Band) bewijzen Milligan én zijn uitstekende band dat ze ook met een New Orleans-beat goed uit de voeten kunnen. Het is te hopen dat Europa klaar is voor deze eigentijdse klassieker.

***1/2

Geplaatst in Heaven no. 23, maart-april 2003/no. 2