De vinylverkoop nadert die van cd’s onafwendbaar en zou dit jaar voor het eerste hoger kunnen zijn.

Dat is de voorlopige conclusie uit het halfjaarrapport van de Recording Industry Association of America.

Uit dat rapport blijkt dat vinyl 224, 1 miljoen dollar van januari tot en met juni in de VS omzette en cd’s 247,9 miljoen dollar.

Als je aantallen ernaast zet, blijkt maar weer eens hoeveel hoger de prijs van een lp’s vergeleken met die van een cd: er werden namelijk 8,6 miljoen platen verkocht en 18,6 miljoen cd’s.

De lp-verkoop zat in de lift met zes procent, terwijl de omzet steeg met maar liefst twaalf procent, terwijl de cd-verkoop bijna ongewijzigd bleef. Dat is ook al bijna goed nieuws na de steeds verder wegzakkende omzet van vorige jaren.

Toch beslaat ook de lp-verkoop maar een klein gedeelte van de totale omzet: vier procent van de muziekverkopen was daarvan afkomstig, terwijl betaalde streamingabonnementen voor 62 procent van de omzet zorgden.

Opvallend detail is nog, dat klassieke acts als de Beatles, Pink Floyd, David Bowie, Fleetwood Mac, led Zeppelin, Jim Hendrix en Queen allemaal profiteerden van de populariteit van de lp.

De Beatles verkochten meer dan 300.000 lp’s en de andere rockgiganten ieder meer dan 100.000.

De kopers moeten wel mensen zijn die er spijt van hebben dat ze de lp’s van die groepen ooit hebben weggedaan….

https://www.riaa.com/wp-content/uploads/2019/09/Mid-Year-2019-RIAA-Music-Revenues-Report.pdf

Eerdere berichten over omzetten in lp’s, cd’s en streaming  vind je in de categorie Dossier Crisis in de platenindustrie.