Uit onderzoek van de South China University Of Technology is logisch genoeg gebleken dat muziek van 120 BPM of meer ervoor zorgt dat automobilisten harder rijden en meer risico’s nemen.

Dat blijkt uit een experiment waarbij automobilisten over een virtuele snelweg met zes rijstroken reden terwijl ze naar verschillende soorten muziek luisterden.

De uitkomsten werden gepubliceerd in de International Journal of Environmental Research and Public Health.

Het gemiddelde aantal keren waarbij ze daarbij van rijstrook veranderden was zeventig keer in twintig minuten tijd.

Als ze naar rock luisterden, verdubbelde dat aantal echter, terwijl ze gemiddeld ook zo’n tien kilometer harder reden dan de toegestane maximumsnelheid.

Daarbij schuwden de Chinese onderzoekers de open deuren niet: dat zou niet alleen komen door het hoge tempo van die nummers, maar ook door het hoge volume, ‘gecompliceerde’ ritmes en door de gelaagdheid.

Gek genoeg valt ons dat bij veel rocknummers juist helemaal niet op, maar wij zijn dan ook

Green Day’s “American idiot’ bleek in dit onderzoek het nummer dat het meest risicovolle gedrag uitlokte met een BPM van 189, terwijl Led Zeppelin’s ‘Stairway to heaven’ juist het veiligste bleek. Die song heeft dan ook maar een BPM van 63.

De top vijf van gevaarlijkste nummers was als volgt:

Green Day – ‘American idiot’
Miley Cyrus – ‘Party in the USA’
The Killers – ‘Mr Brightside’
The Chainsmokers – ‘Don’t let me down’
Bruce Springsteen – ‘Born to run’

De vijf minst gevaarlijke bleken:

Led Zeppelin – ‘Stairway to heaven’
Red Hot Chili Peppers – ‘Under the bridge’
Drake – ‘God’s plan’
Toto – ‘Africa’
Khalid – ‘Location’

Qiang Zeng, den man onder wiens verantwoordelijk het onderzoek werd  uitgevoerd, zegt dat het onderzoek nuttig is voor het ontwikkelen van overheidscampagnes met als doel het publiek te informeren over de negatieve gevolgen van het luisteren naar muziek onder het rijden, nogal een open deur.

https://www.mdpi.com/1660-4601/16/15/2766

Eerdere onderzoeken naar het verband tussen muziek en rijgedrag raadden behalve het luisteren naar rock achter het stuur ook het luisteren naar klassieke muziek af.

Eerdere artikelen over het verband tussen muziek en rijgedrag vind je in de categorie Nieuws.