www.jmfmusic.ml

eigen koers.

De Zeeuw Jan François was over zijn debuut ‘Walking on thin ice’ achteraf niet zo tevreden. Toch duurde het zo’n vijftien jaar voor hij zijn tweede opnam en uitbracht. De release viel samen met zijn afscheid van zijn werk in de haven, waar hij zo’n veertig jaar werkte, terwijl hij eigenlijk songschrijver wilde zijn.

In de jaren negentig had hij naast zijn werk dan ook Table For Two, een band met Jan Aartsen. Anne-Marie van der Vliet, Henriette Heyboer en Aagje Feldbrugge.  Die oude vrienden is hij niet vergeten, want Aartsen speelt in ‘Above the whisper’ een geïnspireerde mondharmonicasolo tegen de leadgitaar in, terwijl Van der Vliet en Heyboer in zes songs achtergrondkoortjes zingen.

Peter Wessel is behalve producer in veel van deze songs echter de belangrijkste muzikant: hij drumt en speelt meestal toetsen en akoestische en elektrische gitaren. Net als bassisten Almer Kaasschieter en Ad Osté plus de incidenteel opduikende Sander Bosselaar (elektrische gitaar), Ferenc Hannewijk (piano en synthesizer) en Franklin Schieman (tenorsaxofoon) spelen zij om François’ zang heen.

Negen van François’ tien songs zijn dan ook ballads of medium-temposongs die zijn beïnvloed door singer-songwriter en klassieke pop met zorgvuldig doordachte accenten. Ze hebben melodieën die direct blijven hangen, terwijl ook een uptempo-nummer overtuigt.

In de langzamere songs ligt echter zijn kracht, want daarin bezingt hij onder meer de depressie die hij zo’n twee jaar geleden had met een stem die aarzeling en weemoed verraadt.

Zo maakt hij met dit album overduidelijk dat hij na een lange reis zijn bestemming heeft gevonden.

***1/2