Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

nieuw licht op Rosa Parks

december 6th, 2019 at 10:17

Rosa Parks is een van de namen in de Amerikaanse Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging die wij misschien niet eens zouden kennen als de Neville Brothers haar niet een hoofdrol hadden gegeven in ‘Sista Rosa’ op ‘Yellow moon’ in 1989, hoewel Champagne Charlie op hu nieuwe ‘Sic pack’ Brother Wil Hairston’s ‘Alabama bus’ coverden.

Haar verhaal is exemplarisch voor het feit dat een kleine gebeurtenis kan leiden tot veel grotere. Ook zij zal immers niet hebben gedacht dat haar weigering om in 1955 op te staan voor een blanke passagier in de stadsbus in Montgomery eerst zou leiden tot een door Martin Luther King geleide busboycot van het openbaar vervoer in Montgomery en uiteindelijk zelfs tot een uitspraak van de Amerikaanse Hooggerechtshof dat de scheiding tussen Afro-Amerikaanse en blanke Amerikanen ongrondwettig was.

Toch werkte Parks op het moment van haar weigering al jaren voor de National Association for the Advancement of Colored People en na het ‘busincident’ groeide ze uit tot een van de vele gezichten in de strijd voor gelijke rechten voor Afro-Afrikanen.

Wie haar fascinerende achtergrond in alle onvoorstelbare details wil leren kennen, kan dat nu zonder veel  moeite doen:

www.npr.org/2019/12/05/784474324/rosa-parks-in-her-own-words-reveals-the-real-person-behind-the-icon

www.loc.gov/exhibitions/rosa-parks-in-her-own-words/about-this-exhibition

 

Eerdere berichten over Rosa Parks vind je in de categorieën Nieuws en Dossier Politiek en popmuziek.

 

Comments zijn gesloten.