Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

documentaire ‘Black Woodstock’ op komst

december 6th, 2019 at 9:38

Er is een documentaire opkomst van het Harlem Cultural Festival. Dat werd gehouden in 1969 in die New Yorkse wijk en wordt vaak ook wel ‘Black Woodstock’ genoemd, doordat het in hetzelfde jaar plaatsvond.

De serie gratis concerten op zondagmiddagen was dus eigenlijk geen festival, maar stond wel in het overkoepelende teken van de afro-Amerikaanse cultuur. Het werd destijds gehouden in het Mount Morris Park. Stevie Wonder, Nina Simone, Sly and the family Stone, B. B. King, Gladys Knight and the Pips en de Staple Singers traden er bijvoorbeeld op.

Rond de 300.000 mensen bezochten de concertreeks destijds.

Alle concerten werden gefilmd door Hal Tulchin, die er een documentaire van wilde maken. Daarvoor leek het moment rijp vlak na het Woodstock Festival én de moord op Marten Luther King.

Hoewel ten tijde van het festival gedeelten ervan werden uitgezonden door lokale tv-zenders en Sony in 2005 een gedeelte van het optreden van Nina Simone uitbracht, kwam het nooit tot documentaire. Tulchin bewaarde het materiaal in zijn kelder.

De documentaire ‘Black Woodstock’ bevat dan ook naar verluidt veertig uur (?!) aan nooit vertoonde beelden.

De geschiedenis van het Harlem Cultural Festival wordt inclusief allerlei zakelijke complicaties geschetst door Rolling Stone’s Jonathan Bernstein:

www.rollingstone.com/music/music-features/black-woodstock-harlem-cultural-festival-history-859626

Comments zijn gesloten.