Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Jude Johnstone – Living room

december 16th, 2019 at 10:49

Bojack Records BJR2221960-3

www.judejohnstone.com

 

huisconcert.

Singer-songwriter Jude Johnstone schrijft al zo’n 35 jaar songs en maakt zelf albums sinds 2002. Met ‘Living room’ brengt ze haar achtste uit.

Hoewel ze eerdere albums als ‘Blue light’ en ‘Mr. Sun’ al live in de studio opnam, creëerden die studio’s blijkbaar nog te veel afstand tussen haar en haar songs. Daarom nam ze deze tien songs letterlijk op in haar woonkamer, zichzelf als altijd begeleidend op haar vleugel.

Toch schreef ze zes songs samen met anderen, terwijl cellist Bob Liepman, pedal steel-gitarist Rob van Duren en penny whistle-speler David Brewer vaak meespeelden. Zij zijn in de door folk en country geïnspireerde songs bepalender dan blazers Linley Hamilton en Tim Hockenberry.

Door het omfloerste geluid van Johnstone’s piano, haar melancholieke, metalen stem en de terugkerende gastmuzikanten vormt deze verzameling ingetogen ballads muzikaal een eenheid, maar ook de teksten van haar weemoedige songs sterk verwant: ze maakt er de balans in op van gedoemde relaties, soms ook vanuit mannelijk perspectief.

Door de vaak repetitieve, minimalistische muziek lijkt het of Johnstone met nog meer nadruk dan op haar vorige albums het verloren gaan van de liefde bezingt. Of haar ingeleefde zang duidt op autobiografische elementen, blijft de vraag, want ze bezingt in haar persoonlijke songs universele gevoelens.

In twee ervan blijkt haar hoofdpersoon geslagen, maar niet verslagen, want daarin bezingt zij  wat er ondanks alles nog zou kunnen gebeuren. Hoewel Johnstone schoonheid uit haar pijn wringt, verlangt ze dan naar andere tijden.

 

***1/2

 

Recensies van Mr. Sun, A quiet girl en Shatter vind je in de categorie Recensies singer-songwriter.

Comments zijn gesloten.