Little Richard is overleden, maar een doodsoorzaak is nog onbekend. Hij was 87 jaar oud.

Richard Wayne Penniman brak door in 1956 met ‘Tutti frutti’. Daarna had hij nog een serie hits als ‘Long tall Sally’, ‘Rio it up’, ‘Lucille’ en ‘Good golly miss Molly’.

De basis daarvan was Richard’s pompende piano, zijn emotionele, door de gospel beïnvloede zang en zijn seksueel gelden teksten. Die waren trouwens vaak nonchalant.

Toch maakte hij al vanaf 1951 weinig opwindende singles en zou zijn grote successen hebben verzonnen terwijl hij als afwasser aan het werk was in het Greyhound-busstation in Macon, Georgia.

Hij nam zijn eerste single op in New Orleans, al was de tekst van ‘Tutti frutti’ daarvoor wel gefatsoeneerd.

Hij werd met die single en zijn volgende hits een even groot idool als Elvis Presey, Jerry Lee Lewis en Bill Haley.

Al vanaf 1958 had hij geen hits meer, maar hij was wel een invloed op Britse groepen als de Beatles, die ook nummers van hem coverden op hun vroege albums. Zij namen b.v. ‘Lucille’ op.

Met zijn uitzinnige kleding, haar en make-up was hij ook een showman van de eerste orde en Prince werd bijvoorbeeld door hem en door James Brown geïnspireerd.

Al in 1957 veranderde hij zijn levensstijl en koos hij ervoor dominee te worden en probeerde hij het als gospelzanger, maar dat leidde niet tot grote successen.

Daarom begon hij weer rock ‘n’ roll te spelen en zo trad hij tegelijkertijd met de Beatles op in de Hamburgse Star Club in 1964.

Na jaren van verslaving aan cocaïne kickte hij in 1977 af en werd weer predikant en bracht nog weer een gospelalbum uit.

In 1986 was hij te zien in de film ‘Down and out in Beverly Hills’, waarvan hij ook de titeltrack zong.

In dat jaar werd hij ook opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame.

Ook de decennia daarna speelde Richard niet alleen zijn oude hits, maar ook de pianorocker die hij ooit was.

Door de jaren heen coverden ook The Kinks, Elvis Costello en Creedence Clearwater Revival songs van hem.