Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

The Weight Band – World gone mad

mei 27th, 2020 at 9:31

Must Have Music/Continental Music LC03396

sterke schouders.

De elf songs van zanger-gitarist Jim Weider, zanger-toetsenist-saxofonist Marty Grebb, drummer Michael Bramm, bassist Albert Rodgers en toetsenist Brian Mitchell op dit debuut uit 2018 ademen vanaf Weider’s eerste mandolinenoten van het titelnummer de geest van The Band. Weider zat namelijk van 1985 tot 2000 in een late versie van de legendarische groep die de americana uitvond zonder dat te weten en daarna in The Band-drummer Levon Helm’s Midnight Ramble Band. Daarin zat Mitchell ook, terwijl Grebb en Rogers dan weer in een groep met toetsenist Garth Hudson speelden.

De vier composities die Weider en Webb ieder schreven, ademen met hun even dwarse als natuurlijk klinkende tempowisselingen én de kenmerkende meerstemmige koortjes dan ook de geest van The Band. Grebb’s stem lijkt qua toon en emotionaliteit ook nog eens erg op die van Richard Manuel, terwijl de twee door Weider met Levon Helm geschreven songs bestemd waren voor The Band’s ‘Jericho’ en werd Ray Charles’ ‘I wish you were here tonight’ ooit gezongen door Manuel, hoewel het nooit uitkwam.

De bandnaam knipoogt zo sterk naar hun inspiratie dat het een dodelijke omhelzing zou kunnen zijn, maar de vijf geven aan hun eigen songs en covers van songs van de Grateful Dead en  Bob Dylan een eigen invulling.

Zo gaan ze op dit aan Levon Helm, Rick Danko en Richard Manuel opgedragen album verder op de door hun voorbeelden ingeslagen weg, die hoogst zelden door anderen werd gebruikt. Aan dat rijtje namen moet helaas ook die van Marty Grebb worden toegevoegd, die op 1 januari 2020 overleed.

 

***1/2

Comments zijn gesloten.