Dat Neil Young het gebruik van zijn songs daar Donald Trump veroordeelt, is algemeen bekend sinds een jaar of vijf.

Dat hij dat nu opnieuw heeft moeten doen, is misschien gezien de karakterstructuur van Donald Trump ook niet verrassend,maar toch…

Truump liet namelijk voorafgaand aan zojn speech te rgelegenheid van de fourth of Jyly, Amerika’s Onafhankelijkheidsdag, niet een, maar maar liefst drie songs van Young uit de spreakers schallen: Rockin’ in a free world’, ‘Like a hurricane’ en ‘Cowgirl in the sand’.

Young liet via Twitter zijn afkeuring blijken: eerst postte hij ‘This in NOT OK with me’ en daarna nog en keer: ‘I stand in solidarity with the Lakota Sioux & this is NOT ok with me’.

Mount Rushmore is het Amerikaanse monument waarin een berg de portretten van de Amerikaanse presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theordore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn uitgehakt.

Voor het inheemse Amerikaanse indianenvolk de Lakota hadde de Black Hills een belangrijke spirituele betekenis en zij beschouwen het erin uitgehakte monument dat ook als een schending van de berg.

Uit protest gaven de Lakota opdracht voor het bouwen van een monument voor opperhoofd Crazy Horse op ongeveer dertig kilometer afstand.

Crazy Horse leidde een opstand van de Lakota, Cheyenne en Arapho-volkeren tegen de komst van kolonisten en goudzoekers in de Black Hills.

Aan dat monument werkte kunstenaar Korczak ZiolKowsky tot zijn dood, maar alleen als er geld voor was. Doordat de financiering afhankelijk was van giften van particulieren, lag de bouw vaak stil.

 

Eerdere berichten over Neil Young’s politieke stellingname vind je in de categorie Dossier Politiek en popmuziek. Ander nieuws over hem vind je in de categorie Nieuws. De recensie van ‘Colorado’ vind je in de categorie recensies rock en die van ‘Homegrown’ onder recensies singer-songwriter.