Spotify had in het tweede kwartaal van dit jaar 299 miljoen gebruikers. Dat zijn mensen die minstens een keer per maand inloggen.

Van hen zijn 138 miljoen betalende abonnees.

In het tweede kwartaal van 2019 had de dienst nog ongeveer 232 miljoen maandelijkse gebruikers en 108 miljoen betalende klanten.

Het aantal gebruikers is dus opnieuw sterk gegroeid: met bijna 29 procent in totaal, terwijl het aantal betalende abonnees groeide met bijna 28 procent. De groei van de twee categorieën gaat dus bijna gelijk op.

Spotify verwacht in het derde kwartaal te groeien tot een gebruikersaantal van tussen de 312 miljoen en 317 miljoen gebruikers, van wie het aantal betalende zal groeien naar 140 miljoen tot 144 miljoen gebruikers.

Dat zou voor beide soorten maar een groei zijn van ruim vier procent. Misschien is het tijdperk van aanbiedingen en nieuwe markten voorbij, misschien is Spotify alleen maar voorzichtig in het scheppen van verwachtingen.

Het verlies van het bedrijf groeide namelijk het afgelopen kwartaal ook nog steeds: De omzet groeide met 13 procent naar 1,89 miljard euro. maar het verlies steeg nog veel sterker: dat ging van 3 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2019 naar 167 miljoen euro in het tweede kwartaal van dit jaar.

Spotify wijt dit verlies aan het uitblijven van adverteerders tijdens de coronacrisis.

Ondertussen is topman Daniel Eck heel wat minder bescheiden: in in interview met Musicalley zegt hij dat maar een heel klein deel van de artiesten ongelukkig is met de door Spotify betaalde vergoeding, maar dat die wel alle publiciteit krijgen.

Hij zegt dat de koek steeds groter wordt en dat steeds meer mensen een deel daarvan krijgen en daarvan ook kunnen leven. Toch zijn er geen artiesten die in het openbaar zeggen, dat ze gelukkig zijn met de opbrengsten van zijn muziek, terwijl ze dat volgens hem privé wél doen.

Ook zegt hij dat het niet genoeg is om eens per drie of vier jaar nieuwe muziek uit te brengen. Het gaat er volgens hem om voortdurend in contact te staan met de fans, nieuw werk uit te brengen en te zorgen voor een verhaal eromheen.

Zo verandert het muziekplatform dat begon als niet meer dan een transportmiddel meer en meer in een beleidsbepaler:

https://musically.com/2020/07/30/spotify-ceo-talks-covid-19-artist-incomes-and-podcasting-interview