Spotify heeft zijn kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van dit jaar gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de omzet van de muziekstreamer met zestien procent steeg tot 2,1 miljard euro.

Het aantal gebruikers groeide naar 365 miljoen. Daarvan hebben 158 miljoen luisteraars een betaald abonnement, dus een ruime 43 procent. Dat zijn er slechts drie miljoen meer dan in het vierde kwartaal van 2020 en daarmee lijkt die inkomensbron dus te stokken, want in het vierde kwartaal betaalden 155 miljoen van de 345.000.000 miljoen luisteraars en dat was bijna 45 procent.

Kenmerkend is verder dat Europa achter bleef bij de prognoses die Spotify maakte. De grootste groei in maandelijkse gebruikers werd gerealiseerd in Amerika, Rusland, Mexico en India.

Opvallend is de nadruk die Spotify legt op podcasts: aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar waren 2,6 miljoen podcasts te beluisteren, terwijl dat er in het kwartaal ervoor nog 2,2 miljoen waren. Dat is dus een groei van achttien procent.

Spotify heeft overigens naar eigen zeggen weinig last gehad van de corona-epidemie. Die zou zelfs ‘positief hebben bijgedragen aan het aantal nieuwe abonnees’, al zullen dat dus vooral luisteraars zijn die de spaarzame, vaak tergende reclames voor lief nemen.

Wie alle cijfers op een rijtje wil, kan hier terecht:

 

https://s22.q4cdn.com/540910603/files/doc_financials/2021/q1/Shareholder-Letter-Q1-2021_FINAL.pdf