Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

New Orleans- rhythm ‘n’ blues-pionier Lloyd Price overleden

mei 10th, 2021 at 8:41

Naar nu pas bekend is geworden, is op 3 mei zanger-componist Lloyd Price overleden op 88-jarige leeftijd. Hij stierf aan de gevolgen van diabetes.

De rhythm ‘n’ blueszanger uit New Orleans overleed in Westchester County, in de staat New York.

Lloyd Price had aan het eind van de jaren vijftig grote hits met  ‘Stagger Lee’ en ‘Mr Personality’. Die laatste bedacht hij overigens terwijl hij in zijn auto op een snelweg reed.

Price werd in 1933 geboren in New Orleans en werd in 1952 beroemd met zijn debuutballad  ‘Lawdy Miss Clawdy’, waarop de toevallig op een zeldzame vrije dag in Cosma Matassa’s studio langskomende Fats Domino de oorspronkelijke pianist verving.

Die song begon overigens als een reclametune bij commercials op het lokale radiostation WBOK, werd doorna door Price uitgewerkt tot een song en later gecoverd door onder anderen Elvis Presley, de Hollies en Paul McCartney.

Price had nog enkele andere hits en de toenmalige R&B-hitparade voordat hij in 1954 als dienstplichtig soldaat naar Korea moest. In 1958 werd dan ‘Stagger Lee’ een grote hit en in 1959 ‘Mr Personality’, waaraan hij ook zijn bijnaam dankte.

Price had zijn zaakjes financieel beter voor elkaar dan veel van zijn tijdgenoten, want hij richtte enkele platenlabels op, waaronder KRC, Double L records, LPG Records en Turntable.

Die naam gaf hij ook aan zijn nachtclub in New York.

Verder zette hij een Lawdy Miss Clawdy-voedselmerk op, was hij eigenaar van twee aannemingsbedrijven was hij betrokken bij de organisatie van bokswedstrijden met promotor Don King., incusing ‘Rumble in the Jungle’, het gevecht tussen Muhammad Ali en George Foreman in Zaïre. Ook was hij een tijdlang actief in het golden oldies-circuit.

Hij werd in 1998 lid gemaakt van de Rock And Roll Hall of Fame en was ook lid van de Louisiana Hall of Fame en de National Rhythm & Blues Hall Of Fame.

Offbeat heeft een uitgebreide necrologie:

https://www.offbeat.com/news/lloyd-price-rb-pioneer-dies-at-88

Comments zijn gesloten.