In een interview met Arista-oprichter Clive Davis tijdens een virtuele Grammys-bijeenkomst heeft Joni Mitchell weer eens van zich laten horen.

Ze treedt nog maar zelden in de publiciteit sinds haar herseninfarct in 2015 en bovendien keek ze terug op haar carrière.

In antwoord op een vraag van Davis vertelde ze haar eerste nummer te hebben geschreven toen ze zeven was.

Ze speelde het instrumentale ‘Robin Walk’ voor haar pianolerares en kreeg een klap op haar handen met een liniaal: ‘Waarom zou je op gehoor spelen als je de meesters hebt en je vingers?’

Het was voor Mitchell wel een reden te stoppen met haar pianolessen, maar niet met componeren….

Over haar vroege werk zei ze dat het fantasieën waren, reden waarom ze er een hekel aan had. Langzamerhand begon ze meer en meer uit haar eigen leven te putten en werden haar teksten ook  menselijker, zo stelde ze.

Dat maakte de singer-songwriters in haar omgeving bang: ze werden nerveus van haar, maar het zorgde er uiteindelijk wel voor dat meer mensen vanuit zichzelf gingen schrijven.

Ook ging ze in op het feit dat veel mensen haar teksten te persoonlijk vonden om ze te coveren: toch gebeurt dat veel, want deze generatie is klaar voor wat ze te zeggen had en wordt daar niet zo zenuwachtig van,, zo zei Mitchell.

De inspiratie voor het vroege ‘Both Sides Now’, dat Judy Collins al zong voor Mitchell het op haar tweede album ‘Clouds’ (1969) zette, kwam toen ze tijdens een vlucht ‘Henderson the Rain King’ van Saul Bellow las, waarin de hoofdpersoon ook in een vliegtuig zit en bepeinst dat hij wel naar de wolken heeft gekeken, maar nog nooit van bovenaf.

Overigens werd ‘Both Sides Now’ in Nederland al in 1971 gecoverd door Euson, die er een Top 40-hit mee had….

 

Eerdere berichten over Joni Mitchell vind je in de categorie Nieuws.