www.dietervanderwesten.com

 

tedere troubadours.

 

Zanger-gitarist Dieter van der Westen en zijn broer en bassist Eric zijn bevlogen, veelzijdige muzikanten die onder eigen naam slechts in kleine kring bekend zijn. Dieter leidt wereldgroep Kasba, terwijl Eric onder anderen zanger-gitarist Habib Koaté, jazzblazer Kenny Wheeler en de Turkse popzangeres Zesen Aksu begeleidde.

Toch maakte Dieter van der Westen al in 2008 ‘Save my memories’, in 2016 ‘Old Oak Tree’ en in 2018 met Eric in zijn band ‘Me and You’, albums waarvoor hij americana schreef die varieerde van ingetogen tot funky.

Voor hun gezamenlijke gemaakte, akoestische nieuwe schreef hij acht songs, terwijl de broers ook drie covers opnamen: ‘Erie Canal’, ‘FFV’ en ‘St. James Infirmary’.

Het is een echte duoplaat: Dieter speelt akoestische gitaar, dobro, een enkele keer mondharmonica en zingt, terwijl Eric bast en de koortjes zingt. Alleen in ‘Erie Canal’ is nog iemand te horen: daarin speelt veteraan Ferdi Lancee akoestische gitaar.

Eric van der Westens bas geeft de songs structuur, diepte en vaart, terwijl hij ook af en toe melodieus soleert. Dieters gitaren benadrukken de melodie, doordat hij vaak tegen zijn broers bas inspeelt, maar hij soleert ook spaarzaam én evocatief.

De drie covers en Van der Westens eigen intieme songs sluiten qua sfeer naadloos op elkaar aan. Ze echoën akoestische blues, folk en vroege jazz, terwijl zijn teksten die genres overstijgen: ze zijn persoonlijk en intiem, terwijl in de meeste bovendien hoopt gloort.

Zo trekken de gebroeders Van der Westen de traditie naar zich toe in tijdloze songs.

 

 

***1/2