Rolling Stones-drummer Charlie Watts is in een Londens ziekenhuis overleden op dinsdag 24 augustus. Hij was tachtig jaar oud.

Watts was al ziek en was niet mee op de huidige tournee door de VS met de Stones.was vanaf 1962 de drummer van de Rolling Stones en dat is inderdaad niet vanaf het allereerste begin. Hij was niet alleen een aantal jaren ouder dan de andere Stones, hij had ook al een betaalde baan als grafisch ontwerper en de Stones konden het zich eigenlijk niet veroorloven hem te vragen: hij moest vijf pond per week verdienen.

Watts had een even kale als kenmerkende stijl van drummen: de vele trommels en bekkens die andere drummers aan hun kit toevoegden vond hij onzinnige franje.

Ook zijn onaangedane gezichtsuitdrukking tijdens optredens was karakteristiek voor Watts, die een hekel had aan de massale adoratie de Rolling Stones ten deel viel.

Ondanks zijn iconische drumpartijen op b.v. ‘Tumbling Dice en ‘Brown Sugar’ bleef de jazz zijn grote liefde, net als maatpakken van Saville Row en het fokken van racepaarden dat waren.

Het belang van Watts voor de Stones en voor de Engelse rhythm ‘n’ blues en de vorm van rock die door de Stones werd gemunt kan niet genoeg op waarde worden geschat.

Een lang en genuanceerd in memoriam staat bv. op de site van de New York Times:

https://www.nytimes.com/2021/08/24/arts/music/charlie-watts-dead.html

Eerdere berichten over de Rolling Stones vind je in de categorie Nieuws.