Not-Pop Records

EAN 0888295946261

 

zanger pur sang.

 

Op zijn zesde (!) album zette de Amerikaanse zanger, pianist en gitarist Arlan Feiles tien songs waarin hij gospel, soul, folk en rootsy americana zingt, terwijl hij in een nummer muzikaal ook nog in New Orleans terechtkomt.

Hij mengt die invloeden niet zozeer, maar wisselt ze af, zodat het gevaar van verbrokkeling dreigt. Feiles zingt echter zowel betrokken als emotioneel, waarmee hij de verschillende genres moeiteloos verbindt. Daarbij combineert hij persoonlijke gevoelens met maatschappelijke betrokkenheid: in het gospelachtige titelnummer vraagt hij zich af in wat voor wereld zijn pasgeboren zoon terecht komt en bezingt hij het lot van de vele onderbetaalde Amerikaanse gezinnen die het slachtoffer zijn van het sociaal-politieke systeem in de VS. Die lijn trekt hij door in songs waarin hij net zo overtuigend de liefde bezingt als zijn woonplaats New Jersey of de volgens hem in de VS onder druk staande vrijheid.

Dat doet hij in een productie waarin zijn stem zijn piano of akoestische gitaar centraal staan, maar waarin doorleefde gospel- en soulkoortjes belangrijk zijn, net als swingende blazers. Ook gebruikte hij drie keer een strijkerssectie om zijn emotionele zang te verpakken. Die vlakt daardoor onbedoeld af, waar blazers die juist hadden aangezet.

Dat is jammer, want Feiles bewijst zich op dit album als een superieure, soulvolle zanger. Hij staat dan ook volkomen ten onrechte nog altijd op heel kleine podia, al is dat laatste voor die veel te weinige fans wel weer een pre.

 

****

Ruud Heijjer

 

 

Deze recensie is gepubliceerd in Heaven 1, januari-februari 2020