Paul McCartney zegt, dat hij niet degene is die de Beatles uit elkaar heeft doen gaan.

Dat vertelt hij in een aflevering van BBC 4’s serie ‘This Cultural Life’, die zal worden uitgezonden op 23 oktober as.

Wel is hij degene geweest die het nieuws wereldkundig heeft gemaakt nadat alle Beatles maanden hadden gezwegen over John Lennon’s aankondiging dat hij de Beatles zou verlaten. Dat zwijgen was de opdracht van de nieuwe manager van de groep, Allen Klein, die zei tijd nodig te hebben om enkele zakelijke overeenkomsten af te ronden.

McCartney was al enige tegenstander van het in dienst nemen van Klein en daagde de andere Beatles ervoor voor de rechter.

Alle rechten op de nummers van de Beatles zouden in Kleins handen terecht komen, inclusief die van McCartney zelf.

McCartney wilde destijds dan ook Klein voor de rechter dagen om ervoor te zorgen dat hij de rechten op de mede op zijn naam staande nummers niet zou kwijtraken, maar dat bleek niet te kunnen, zodat hem niets anders restte dan het dagen van John Lennon, George Harrison en Ringo Starr:

www.theguardian.com/music/2021/oct/10/it-was-john-who-wanted-a-divorce-mccartney-sets-the-record-straight-on-beatles-split